Inhoud van de pagina
Jouw baby trekt een moeilijk gezicht en begint rood te worden. Dat zegt genoeg: het is tijd om de luier te verschonen. Waarschijnlijk gebeurt dit om te haverklap, want het verschonen van jouw baby moet heel vaak. Wil jij er handigheid in zien te krijgen? Met de onderstaande stappen kun jij jouw baby verschonen binnen een handomdraai.
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het is van groot belang om de juiste spullen in huis te halen voordat je daadwerkelijk de luier gaat verschonen. Natuurlijk moet je een berg luiers op voorraad hebben, maar ook een verschoonmatje is erg handig. Zo’n matje is voorzien van een waterafstotende laag en je kunt waar je ook wilt, jouw baby verschonen. Ook is een aankleedkussen handig en daarnaast mogen ze billendoekjes niet ontbreken. De babyzalf zal zorgen voor een zacht huidje. Als laatst moet jouw baby natuurlijk schone kleertjes aankrijgen.
2. Aan de slag
Het is tijd om aan de slag te gaan als je alles bij de hand hebt. Allereerst moet je jouw baby op zijn of haar rug leggen op het aankleedkussen of het verschoonmatje. Vervolgens maak je het rompertje los aan de onderkant. Deze doe je uit, maar zorg ervoor dat het rompertje niet vies wordt. Als je hebt ontdekt of het een poep- of plasluier is, kun je aan de slag met verschonen. Echter, zit er wel een verschil in de verschoonmethode.
Bij een poepluier is het belangrijk dat je tijdens het afdoen van de luier al zoveel mogelijk schoonmaakt. Vervolgens vouw je de luier dubbel en deze gooi je weg in de luieremmer. Maak de billetjes schoon met de billendoekjes en kijk ook goed of er niets tussen de liezen is achtergebleven.
Bij een plasluier is het belangrijk dat jouw baby op de schone plek van de luier ligt. Vouw de luier dubbel en ook deze gooi je weg. Ook hierbij pak je de billendoekjes: meestal is een doekje voldoende. Als jouw baby iets viezer is geworden dan je had gehoopt, is het natuurlijk prettig dat je hem of haar kunt wassen in een badje. In dat geval is het belangrijk dat je een goede babyshampoo hebt.
3. Zalfje hier en daar
Na de billendoekjes komen de zalfjes tevoorschijn. Het is wel belangrijk dat de billetjes volledig zijn opgedroogd van de billendoekjes. Dit zalfje zorgt ervoor dat de billetjes worden beschermd tegen de ontlasting. Dit kan namelijk voor een rode en geïrriteerde huid zorgen. Dankzij een babyzalf of een billenzalf krijgt en behoudt jouw kleine zijn zachte huidje.
4. Schone luier aandoen
De schone luier mag je bij jouw baby aandoen wanneer de bovenste stappen zijn voltooid. Ontvouw de luier goed en leeg deze onder de billetjes. Zorg ervoor dat de luier iets hoger ligt dan de navel. Als eerst doe je de luier tussen de benen door en trek dit aan de voorkant omhoog. Vervolgens kun je hem aan de zijkanten vastmaken met de plakranden. Check of de luier goed is aangesloten rondom de beentjes, maar het moet natuurlijk niet te strak zitten. Vervolgens mag jouw kleine weer shinen in een schone outfit.